Za optimalno izgorevanje

gozd1

Ko začnejo v kaminu goreti drva, pride do naslednjega procesa zgorevanja (v obdobju približno 1 ure.)

– Ko prižgemo netivo za prižiganje ognja, le to sprva ogreje in osuši drva.

– Po sušenju se hitro dvigne temperatura lesa, na približno 150 -. 200 ° C, kar pretvori les v hlapljive pline in oglje.

– Kot je v lesu uplinjen določen delež plinov pride do procesa zgorenja, kjer se les pretvori v ogljikov dioksid in vodo. V tej fazi, kjer je potreben izdaten dovod zraka, se temperatura dvigne na okoli 600-800 ° C. Če se dovod zraka nenamerno zmanjša se bodo plameni zadušili, vendar to ne bo ustavilo konverzijo lesa v plin. V tem primeru nam nezgoreli plin steče ven, skozi dimnik, kar povzroča kopičenje smolnatih saj in je škodljivo za okolje.

– V končnem procesu, ki zahteva zelo majhen dovod zraka, zgori žarečo oglje v pepel. In tako morate nenazadnje znova dodati drva, ki jih položite na žarečo oglje.

Opozorilo

Zelo pomembno je da se zagotovi da se kamin ne pregreje, saj lahko to povzroči nepopravljivo škodo. Tovrstna škoda ni zajeta v garanciji.

Izredno visoke temperature izgorevanja se lahko pojavijo ob uporabi zelo suhega goriva, kot je:
– V pečeh sušen les
– Koks
– Visoko energetskI koks
– Stisnjeno gorivo
– Peleti

NEPOPOLNO ZGOREVANJE

V kolikor se dovaja preveč zraka v kamin, le ta povzroči nenadzorovan ogenj, ki zelo hitro segreje kamin na izjemno visoko temperaturo. To se bo zgodilo v kolikor bote kurili ob
– odprtem predalu za pepel
– in ob odprtem zraku v vremenskih pogojih, ki znatno povečajo vlek dimnih plinov v dimniku.

Nikoli ne napolnite kamin do konca z drvmi. Bolje je, da se kamin počasi segreje, kot avto. To bo preprečilo pojav razpok v ploščah kamna in keramike, ter poškodbe zvarov v kaminu. Preobremenitev kurišča tudi bistveno skrajšuje življenjsko dobo vermikulitnih plošč, saj slednje povzroča razpoke v ploščah.

Nikoli ne prižigajte ognja na vrhu drva. Začnite počasi z prižiganjem ognja na dnu kamina!

NEKAJ TEHNIČNIH INFORMACIJ O ZGOREVANJU DRVA

1 kilogram suhega lesa je sestavljen iz 20% vode, preostalih 80% pa se deli na 60% plina in 20% oglja. 60% delež plinov vsebuje le okoli polovico energijske vsebnosti lesa, medtem ko 20% oglje vsebuje drugo polovico.

Da bi dosegli optimalno zgorevanje, mora biti dosežena temperatura nekje med 600-800 ° C. Zato je najbolje, da v kurišče nalagate majhne količine lesa. Če je naloženega preveč lesa na plasti žerjavice, ne bo omogočen dostop zraka in ne bo zadosti zraka za dosego želene temperature, v tem primeru bodo plini izginili skozi dimnik.

Torej, dovod zraka je ključnega pomena za optimalen ogenj, takoj po dodajanju goriva. (Glejte navodila za vaš model kamina za nadaljnje napotke.)

VEDITE DA GORIJO TRIJE KOSI DRVI PRAV TAKO HITRO KOT EN KOS
Ker količina drv določa oddano toploto – več toplote ko potrebujete več drva morate dodati v kurišče.

VRSTE GORIVA IN KURILNE VREDNOSTI
Kamini Jydepejsen so zasnovani in certificirani za kurjenje lesa. Zgorevanje vključuje pretvorbo goriva iz trdne oblike v plinasto obliko, vodno paro in oglje. Kurilna vrednost izražajo gorljivi plini in je navedena v kcal / kg.

Ves les ima približno enako kurilno vrednost na kilogram. Več lažjega lesa bomo uporabili za doseganje istega kurilne vrednosti, kot pa v primeru težjih vrst lesa.

Kot je že omenjeno, na zraku posušeni les vsebuje približno 20% vode, kar ustreza ogrevalni vrednosti cca 4 kWh / kg, kar ustreza približni kurilni vrednosti 3440 kcal / kg (1 kW = 860 kcal).

* Vir: Tehnološki inštitut, Danska